Två Snabba: Myter om Gevär med Grövre Kaliber

Det finns ett stort antal olika automatgevär med grövre kaliber som används för prickskytte. Bland dessa finns det ryska KSVK, franska PGM Hécate II, kinesiska QBU-10 samt det kanske mest kända: det amerikanska M82 (i nuvarande version betecknad M107).

M107 finns i svensk tjänst under beteckningen Automatgevär 90 (Ag 90). Gevär av denna typ, med den vanligaste kalibern 12,7x99mm, används främst för att bekämpa lättare pansarfordon och materiel såsom fientlig ammunition och sambandsutrustning.

Vapnen är mycket kraftfullare än vanliga prickskyttegevär och kanske är det just därför som ett antal myter har uppstått om dessa.

 

Skytte Mot Infanteri Bryter Emot Genèvekonventionen

En återkommande myt om grövre kalibrar är att det strider mot Genèvekonventionen att beskjuta människor med denna typ av ammunition. Det finns dock två problem med denna missuppfattning.

För det första så har Genèvekonventionen ingenting att göra med vapen utan handlar istället om hur civila, kapitulerande och skadade soldater skall behandlas. Det är istället Haagkonventionen som innehåller vissa regler och förbud gällande vapen.

Det finns protokoll mellan Genèvekonventionen och Haagkonventionen som förbjuder användandet av kemiska och biologiska stridsmedel. Den enda bestämmelsen som finns angående skjutvapen är dock förbud mot användandet av dum-dumkulor.

Om det skulle handla om kaliber så skulle även tunga kulsprutor, automatkanoner och stridsvagnskanoner gå under samma regler – vilket inte stämmer.

Det går klart och tydligt att se skillnaden mellan en 5,56mm och en 12,7mm patron. Kaliber 5,56mm är en av världens flest förekommande projektiler och är standard inom NATO. Svenska vapen som skjuter denna typ av ammunition innefattar AK 5, Ksp 90, och diverse automatkarbiner som används av Särskilda operationsgruppen (SOG). Även Polisen använder sig av vissa förstärkningsvapen med samma kaliber.
 
 

Man Kan Dö Utan Att Bli Träffad

En annan myt är att man kan dö av kulans chockvåg utan att bli träffad av den. Detta stämmer naturligtvis inte, kulor med grov kaliber fungerar precis som finkalibriga.

Visst kan man känna vinddraget av kulan och det är säkert en obehaglig upplevelse. Det är dock garanterat att föredra än att bli träffad.

Eldgivning med ett automatgevär M107 av kaliber 12,7x99mm. Här är det en krypskytt tillhörande den amerikanska marinkårens specialförband som bekämpar talibaner i Afghanistan. Man kan tydligt se på bilden till höger att det kraftfulla geväret kastar upp en hel del damm. Detta är en nackdel då skyttens position kan röjas. Skjutavståndet här är runt 1500 meter. Maximalt praktiskt skjutavstånd för vapen av denna kaliber uppnår till runt 2000 meter.