Defekterande Iransk General Skapar Oroligheter

En dispyt under ett möte mellan cheferna för det iranska revolutionsgardet och dess underrättelsetjänst, ledde till att brigadgeneral Ali Nasiri lämnade sitt ämbete.

Några dagar efteråt anmäldes han som saknad. I vanlig ordning skulle det inte vara överraskande om brigadgeneralen dött i en bilbomb.

Mer häpnadsväckande är det dock att den iranske brigadgeneralen flytt Iran till en av Gulfstaterna (troligtvis Saudiarabien eller Kuwait). Där defekterande han till den amerikanska ambassaden.

Med sig hade Nasiri en stor mängd dokument tillhörande underrättelsetjänsten i Iran.

 

Hemliga Vapenleveranser

Enligt olika källor - bland annat den israeliska underrättelsetjänsten Mossad - innehöll dessa dokument bland annat iransk underrättelseverksamhet i andra länder, grupperingar av iranska förband och allra främst underrättelse om transporter av vapen till närliggande länder.

Det är ingen hemlighet att Iran stöttar nationella grupper såsom Hezbollah och Hamas i ett proxykrig mot Israel. Vidare så har iranska specialförband och den iranska underrättelsetjänsten blandat sig i inbördeskrigen i Syrien, Irak och Jemen.

 
Huthi-rebeller har använt sig av iranska raketer och robotar för att angripa Saudiarabiska trupper under inbördeskriget i Jemen. Bilden visar en av dessa iranska ballistiska robotar av typ Zelzal-2 med en räckvidd på runt 210 kilometer. Bild: Fars News Agency, http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13950814000595.
 

Ett antal olika robotar av iransk härkomst har redan använts emot trupper från både Saudiarabien och USA. Även drönare från Iran har använts av Huthi-rebeller i Jemen för att angripa viktiga oljeledningar i Saudiarabien.

En annan viktig faktor är Hamas angrepp mellan den 5:e och 6:e maj då över 700 raketer och granater avfyrades mot Israeliska städer.

Det som nu har framkommit är att iranska skepp varit i full färd med att leverera större ballistiska robotar - troligtvis till rebellstyrkorna i Jemen. På grund av detta och det faktum att Iran dragit sig ur fördraget om kärnvapen, så har amerikanska styrkor i området satts i full beredskap.

 
Det finns inte någon säker information angående de iranska ballistiska robotar vilka enligt källor var på väg att levereras till ett onämnt land i området. Det är mycket möjligt att det handlar om robotar av typ Tondar 69 (visad på bilden ovan). Denna robot är baserad på en kinesisk version av den ryska luftvärnsroboten S-75 (NATO: SA-2). Bild: WAARmedia, http://waarmedia.com/english/iran-fires-missiles-militant-groups-eastern-syria/
 

Läget är oroligt tack vare rädslan att Iran kan komma att angripa skeppstrafik i Persiska viken, någonting som hände under Iran-Irak kriget på 1980-talet. Ett antal oljetankers i hamn i Förenade Arabemiraten har redan utsatts för sabotage av okänd makt.

Iran har ett bra läge att stänga ner inloppet till Persiska viken, genom det såkallade Hormuzsundet. Iranska sjömålsrobotar och kryssningsrobotar finns baserade i området. Vidare så har Iran grupperat ryska luftvärnsrobotar av typ S-300 (NATO: SA-10) i närområdet.

 

Vi får helt enkelt vänta och se vad situationen leder till, dock är det klart att USA är beredda att sätta in runt 120 000 man i området vid händelse av strid med iranska trupper.

Jag följer läget och kommer att skriva en genomgående artikel om iranska vapen och trupper grupperade runt Hormuzsundet.

 

Kommentera här: